Η ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο που ζήσαμε κάποτε μες στ' όνειρο Τ Λειβαδίτης

Η ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο που ζήσαμε κάποτε μες στ' όνειρο Τ  Λειβαδίτης
moonflower

.Ο κόσμος ξημερώνει

.Ο κόσμος ξημερώνει
Ο κόσμος ξημερώνει

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ο ορισμός της αγάπης μέσα από τα φυσικά φαινόμενα


Ο ορισμός της αγάπης μέσα από τα φυσικά φαινόμενα

Με την αγάπη πόσο πιο όμορφος είναι ο κόσμος γύρω. Όλα τα βλέπεις καθαρά, χρωματιστά και φωτεινά! Αγνότητα ομορφιάς κυριαρχεί μέσα στην αγγελική μορφή του Σύμπαντος κόσμου, σαν μυριόπνοη ανάσα που ανοίγει το τριαντάφυλλο με λόγια που σε ταξιδεύουν στον χρόνο. Στεγνώνει το σύμπαν δίχως αγάπη, σκοτεινιάζει ο ήλιος, παγώνει ο άνεμος. Ο ορισμός της αγάπης μέσα από τα φυσικά φαινόμενα με τόσο όμορφη ποιητική παραστατικότητα.

Σοφία Ντρέκου


«Το καθαρότερο πράγμα της δημιουργίας - Ν.Βρεττάκος»
♪♫ Adagio (Eleni Karaindrou)
Το καθαρότερο πράγμα της δημιουργίας 
(ποίηση: Νικηφόρος Βρεττάκος, 1912-1991)

Δεν ξέρω, μα δεν έμεινε καθόλου σκοτάδι. Ο ήλιος χύθηκε μέσα μου από χίλιες πληγές. Και τούτη τη λευκότητα που σε περιβάλλω δε θα τη βρεις ούτε στις Άλπεις, γιατί αυτό ο αγέρας στριφογυρνά ως εκεί ψηλά και το χιόνι λερώνεται. Και στο λευκό τριαντάφυλλο βρίσκεις μια ιδέα σκόνης. Το τέλειο θαύμα, θα το βρεις μοναχά μες στον άνθρωπο: λευκές επεκτάσεις που ακτινοβολούν αληθινά στο σύμπαν και υπερέχουν. Το πιο καθαρό πράγμα λοιπόν της δημιουργίας δεν είναι το λυκόφως, ούτε ο ουρανός που καθρεπτίζεται μες στο ποτάμι, ούτε ο ήλιος πάνω στης μηλιάς τ' άνθη. Είναι η αγάπη.

Σύντομη βιογραφία Νικηφόρος Βρεττάκος, 1912-1991

Κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στη σύγχρονη Ελληνική ποίηση. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, γράφει ο Μιχαήλ Περάνθης, είναι «Ποιητής της ελεύθερης φαντασίας, αφήνεται σε λυρικές ονειροπολήσεις, άλλοτε στους κανόνες της μετρικής και, συχνότερα, σε ρυθμική διαδοχή στίχων. Ιδιοσυγκρασία ευαίσθητη, φύση συναισθηματική και γνησίως λυρική, τυλίγει τα γραφτά του με μια διάχυση τρυφερότητας, δίνοντάς τους το άπλωμα, το γύρισμα και την ελαστικότητα της φαντασίας του». Γεννήθηκε τη πρωτοχρονιά του 1912 στις Κροκεές Λακωνίας, στο σπίτι της θείας του Αρχόντως και πέθανε το 1991 στη Πλούμιτσα Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου