Η ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο που ζήσαμε κάποτε μες στ' όνειρο Τ Λειβαδίτης

Η ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο που ζήσαμε κάποτε μες στ' όνειρο Τ  Λειβαδίτης
moonflower

.Ο κόσμος ξημερώνει

.Ο κόσμος ξημερώνει
Ο κόσμος ξημερώνει

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο Rory Gallagher, ο Παν.Νέλλας και η «θεολογική» κλεισούρα.



Ο τρόπος με τον οποίο έπαιζε την κιθάρα του, 
ήταν σαν να δίνει ένα κομμάτι από την ψυχή του!

Σήμερα φιλοξενούμε μια αφήγηση που με συγκλόνισε αγαπητέ μου αναγνώστη, την οποία μάς την διηγήθηκε ο αγαπητός φίλος Ανδρέας Αργυρόπουλος, και θα ήθελα να την μοιραστώ κι εγώ μαζί σας, μαζί με τις ιστορικές μουσικές στιγμές σε βίντεο. Αλλά ας διαβάσουμε πρώτα την αφήγηση...

«Σαν σήμερα (σημ: 12 Σεπτεμβρίου 2013) πριν πριν 32 χρόνια πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα μεγάλο μουσικό γεγονός: η συναυλία του μεγάλου Ιρλανδού συνθέτη και κιθαρίστα Rory Gallagher.

Περισσότεροι από 40.000 θεατές βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από πολλούς θεωρήθηκε το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς. Περιττό να πω ότι μαζί με τους φίλους μου φροντίσαμε να προμηθευτούμε τα εισιτήρια την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας.

Το διάστημα εκείνο, δευτεροετής φοιτητής, εργαζόμουν στο γνωστό βιβλιοπωλείο-στέκι, ΜΗΝΥΜΑ, στη Σόλωνος. Κάποια στιγμή, βλέπω να μπαίνει φουριόζος, όπως ήταν πάντα, ο Παναγιώτης ο Νέλλας.

Ο Νέλλας εκτός από θεολόγος με τα όλα του, (σε αυτόν χρωστάμε την ύπαρξη του περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ) ήταν και Δάσκαλος. Ήξερε να επικοινωνεί με τους νέους. Μίλαγε τη γλώσσα τους. Δεν είχε ανασφάλειες, ούτε φοβίες. Δεν ήξερε από κλεισούραΒούταγε στα βαθιά. Ήταν μέσα σε όλα. Γνωρίζοντας την τρέλα που κουβάλαγα με λέει: «Αντρέα,θα πάμε στη συναυλία; θέλω να μου βρεις εισιτήριο; Περνάω αύριο να το πάρω». Τα έχασα. Είχα συνηθίσει σε κάτι θεολόγους που φοβόταν τη σκιά τους.


Το εισιτήριο το πήρα, ο Νέλλας δεν μπόρεσε να έλθει στη συναυλία γιατί κάποια δυσκολία παρουσιάστηκε τελευταία στιγμή. Το εισιτήριο μου έμεινε, να μου θυμίζει ότι ο θεολόγος οφείλει να είναι μέσα σε όλα, να βουτάει στα βαθιά, να είναι πρόσωπο που διαλέγεται με όλους και για όλα, να χωράει παντού αλλά και πουθενά...»

Από το ιστολόγιο του καλού μας φίλου 
και αφηγητή της ιστορίας Ανδρέα Αργυρόπουλου

Το αναμνηστικό εισιτήριο από τη συναυλία


...και συνεχίζουμε αγαπητέ αναγνώστη, ας μάθουμε και μερικές πληροφορίες για την αναφερόμενη συναυλία και ας την ακούσουμε και ολόκληρη! Αλλά όμως, πρώτα θ' ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ και το Very best αγαπημένο μου τραγούδι από τον Rory Gallagher «Moonchild», και μπορεί πού «ξέρουμε;;» να ήταν και το αγαπημένο τραγούδι (λέμε τώρα) του εξαίρετου και αειμνήστου Παναγιώτη Νέλλα διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αιωνία η Μνήμη του μεγάλου θεολόγου!


Το ακουστικό βίντεο με τον Rory Gallagher στο τραγούδι «Moonchild» όπως ακούστηκε στην εν λόγω συναυλία «Rory Gallagher Live Athens 1981»


«Ο Ρόρι Γκάλαχερ (1948-1995) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς του μπλουζ-ροκ. Μέγας δεξιοτέχνης της ηλεκτρικής κιθάρας με πολλούς και πιστούς θαυμαστές και στη χώρα μας. Δεν ήταν τυχαίο, ότι 40.000 ροκάδες βρέθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να ακούσουν τον ιρλανδό ρόκερ και να δουν από κοντά τη «Στρατοκάστερ» του να πιάνει φωτιά. Ήταν μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Την εποχή εκείνη η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν προ των πυλών της εξουσίας και η λέξη «Αλλαγή» κυριαρχούσε στα χείλη όλων. Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη ήταν μάταιη. Έδιναν ένα αγώνα εκ των προτέρων χαμένο.

Ήταν μια ζεστή φθινοπωρινή βραδιά, όταν ο Ρόρι Γκάλαχερ (κιθάρες), Τζέρι Μακ Αβόυ (μπάσο) και Μπρένταν Ο' Νιλ (ντραμς) ανέβηκαν λίγο μετά τις εννιά στη σκηνή. Ο Ιρλανδός με την πρώτη νότα πήρε το κοινό μαζί του και το απογείωσε. Πολλοί θαυμαστές του δεν δίσταζαν να ανέβουν στη σκηνή εν ώρα συναυλίας για να αγγίξουν το ίνδαλμά τους και να του εκφράσουν την αγάπη τους. Οι άνδρες ασφαλείας είχαν πολύ δουλειά.

Έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ είχαν αρχίσει τα πρώτα επεισόδια. Πρωταγωνιστές, αρκετοί τζαμπατζήδες και οι άνδρες της Αστυνομίας, που άρχισαν να βαράνε στο ψαχνό και να ρίχνουν δακρυγόνα. Πολύ γρήγορα οι δρόμοι της Νέας Φιλαδέλφειας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Η μυρωδιά των δακρυγόνων έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα και μέσα στο χώρο της συναυλίας.

Μια μοναδική περιγραφή για τα γεγονότα μάς δίνει ο ίδιος ο Γκάλαχερ:

«Δεν ήξερα από πού έπρεπε να προφυλαχτώ. Μέσα στα παρασκήνια κυκλοφορούσαν κάποια άτομα με αστυνομική στολή που έδειχναν απειλητικοί. Μπήκαμε, λοιπόν, στα γρήγορα μέσα σ' ένα αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε να πάμε στο ξενοδοχείο. Στην πορεία, όμως, μείναμε από βενζίνη κι έτσι βρεθήκαμε μέσα στη δίνη των επεισοδίων, με τα δακρυγόνα να μας έχουν τσακίσει και να είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε με τα πόδια. Η συναυλία από μόνης της ήταν εκπληκτική, αλλά και επικίνδυνη. Απλά δεν ήθελα να αφήσω τα κόκαλά μου σ' ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρω καν τι συνέβαινε.»

Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα όπως «Κάηκε η Νέα Φιλαδέλφεια από τους ροκάδες». Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε πειρατική έκδοση με τίτλο Live in Athens 1981. (sansimera.gr)

Τα τραγούδια που ακούστηκαν στην συναυλία 
και ολόκληρη η συναυλία στο παρακάτω βίντεο

Shin Kicker
Moonchild
Do You Read Me
Nadline
I Wonder Who
Tattoo'd Lady
Wayward Child
A Million Miles Away
Double Vision
Western Plain (Fades Out)
http://sophia-siglitiki.blogspot.gr/2014/01/o-Rory-Gallagher-o-Panagiwtis-Nellas-kai-H-theologiki-kleisoura.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου